19. Yüzyılda Kültür, Sanat ve Mimari Alanındaki Gelişmeler
Kültür, Sanat ve Mimari Alanındaki Gelişmeler :
★ 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde her alanda olduğu gibi kültür, sanat ve mimaride de bazı değişimler yaşanmıştır. Artık bu dönemde geleneksel anlayış bırakılmış ve Avrupa örnek alınmıştır.
Resim:
★ Avrupa’da etkili olan resim sanatı Osmanlı Devleti’ni de etkilemiş ve 2. Mahmut portresini yaptırarak devlet dairelerine astırmıştır. Yine 2. Mahmut Dönemi’nde ders proğramlarına resim dersleri kondu.
★ Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa bu dönemde yetişen ünlü ressamlarımızdır.
Sanat :
★ Hat sanatı (güzel yazı yazma) dışında diğer sanat dallarında da değişim yaşanmıştır. Süsleme sanatında (tezhip) Avrupa etkisi görülmüştür.
(Barok ve Rokoko) Seramik sanatında ise İznik, saltanatını Kütahya’ya kaptırmıştır.
★ Bu dönemde Türk müzeciliği de gelişme göstermiş ve Osman Hamdi Bey Müzeyihümayun’un başına getirilmiştir. İstanbul’da Arkeoloji Müzesi (Asarıatika) kuruldu.
★ 19. yüzyılda Osmanlı mimarisi de çok büyük bir değişim yaşamıştır. Osmanlı ve Batı tarzı birlikte kullanılmıştır. (Beylerbeyi, Çırağın Sarayı gibi)
★ Batı tarzında (ampir üslubu) Ortaköy, Dolmabahçe ve Nusretiye camileri inşa edildi.
★ Son zamanlarda Osmanlı halkında batıya karşı bir tepki oluşunca, bu sanat alanına da yansımış ve batı tarzı eserlerin yerini milli tarz eserler almıştır. (örneğin Haydarpaşa İskelesi)
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.