19. Yüzyılda Kültür, Sanat ve Mimari Alanındaki Gelişmeler

17 Mart 2014 tarihinde tarafından eklendi.

Kültür, Sanat ve Mimari Alanındaki Gelişmeler :

 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde her alanda olduğu gibi kültür, sanat ve mimaride de bazı değişimler yaşanmıştır. Artık bu dönemde geleneksel anlayış bırakılmış ve Avrupa örnek alınmıştır.

Resim:

Avrupa’da etkili olan resim sanatı Osmanlı Devleti’ni de etkilemiş ve 2. Mahmut portresini yaptırarak devlet dairelerine astırmıştır. Yine 2. Mahmut Dönemi’nde ders proğramlarına resim dersleri kondu.
Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa bu dönemde yetişen ünlü ressamlarımızdır.

Kültür Sanat ve Mimaride Gelişmeler

Sanat :

Hat sanatı (güzel yazı yazma) dışında diğer sanat dallarında da değişim yaşanmıştır. Süsleme sanatında (tezhip) Avrupa etkisi görülmüştür.
(Barok ve Rokoko) Seramik sanatında ise İznik, saltanatını Kütahya’ya kaptırmıştır.
Bu dönemde Türk müzeciliği de gelişme göstermiş ve Osman Hamdi Bey Müzeyihümayun’un başına getirilmiştir. İstanbul’da Arkeoloji Müzesi (Asarıatika) kuruldu.
19. yüzyılda Osmanlı mimarisi de çok büyük bir değişim yaşamıştır. Osmanlı ve Batı tarzı birlikte kullanılmıştır. (Beylerbeyi, Çırağın Sarayı gibi)
Batı tarzında (ampir üslubu) Ortaköy, Dolmabahçe ve Nusretiye camileri inşa edildi.
Son zamanlarda Osmanlı halkında batıya karşı bir tepki oluşunca, bu sanat alanına da yansımış ve batı tarzı eserlerin yerini milli tarz eserler almıştır. (örneğin Haydarpaşa İskelesi)

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
KPSS Anayasa Kartları Soru Cevap