3. Ahmet Dönemi Islahatları ve Lale Devri
3. Ahmet Dönemi Islahatları
Genel Değerlendirme
– Osmanlı tarihinde 1718 Pasarofça Antlaşması’ndan 1730 Patrona Halil İsyanı’na kadar geçen döneme Lale Devri denilmektedir. Bu dönem adını lalenin ve lale motiflerinin moda olmasından aldı.
– Lale Devri’nde bilim, sanat, diplomasi ve eğitim alanında yaşanan gelişmelerin yanında özellikle başkent İstanbul’da yaygın bir eğlence hayatı görülmektedir.
– Lale Devri’ndeki çiçek kültürü bir taraftan Avrupa’yı etkilerken diğer taraftan edebiyat ve resim alanında da kendini hissettirmiştir.
– Bu dönemde Avrupa’yı daha yakından tanımak için Viyana, Paris, Varşova, Moskova gibi önemli başkentlere ilk defa elçiler gönderilmiştir.
– Avrupa’ya giden elçilerin gözlemleri Osmanlı Devleti’nde yapılan ıslahat hareketlerinde etkili olmuştur.
– Paris büyükelçisi olan Yirmi Sekiz Mehmet Çelebi izlenimlerini Sefaretname adlı eserinde toplamış bu eser Osmanlı Devleti’nin Batı’ya açılan penceresi olarak değerlendirilmiştir. Bu eserde;
Fransız yönetim sisteminden, fen ve teknikteki gelişmelere, bahçe düzenlemelerinden köprü, su sistemleri, tıp ve sanat merkezlerine kadar birçok konu anlatılmaktadır.
Lale Devri Islahatlarının Genel Özellikleri
★ Türk sanatı Lale Devri ile birlikte canlılık ve nezaket kazanmıştı. Evler, saraylar, yalı ve köşkler yeni bir sivil mimari örneğini sergiliyordu.
★ Bu dönem aynı zamanda büyük bir çeviri dönemiydi.
Doğu’dan birçok eseri kendi diline çeviren Osmanlı bilimsel çalışmalara da hız vermişti.
★ Lale Devri’nde birçok alanda ıslahat yapıldığı halde askeri alanda yapılmamıştır. Bunun nedeni ise savaşların getirdiği moral bozukluğunun giderilmek istenmesidir.
★ Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan farklı olarak ilk kez Lale Devri’nde Avrupa karşısında geri kaldığını kabullenmiş ve ıslahat hareketlerinde Avrupa’yı örnek almıştır.
★ Bu dönemde Avrupa’dan matbaanın getirilmesi Osmanlı kültür hayatını önemli ölçüde etkilemiştir.
★ Lale Devri’ni sona erdiren olay Patrona Halil İsyanı’dır. İsyancılar amaçlarına ulaşınca bütün bağ, bahçe ve köşkleri yerle bir etmesine rağmen matbaaya dokunmamışlardı. Bu da şunu gösteriyor ki isyan yeniliklere değil; dönemin zihniyetine karşı yapılmıştır.
KONUYU AYRICA VİDEODA İZLEYİN:
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.