93 Harbi (1877 -1878 Osmanlı – Rus Savaşı)

14 Mart 2014 tarihinde tarafından eklendi.

1877 – 1878 OSMANLI – RUS SAVAŞI (93 HARBİ)

NOT :

Savaş Rumi Takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden bu savaşa 93 harbi denmiştir.
(1877 – 584 = 1293) Rumi Takvim ile Milâdi Takvim arasında 584 yıllık sabit bir rakam bulunmaktadır.

a) Savaşın Nedenleri

 İstanbul’daki Tersane Konferansı kararlarını Osmanlı Devleti’nin kabul etmemesi. (Sırbistan ve Karadağ’ın toprakları genişletilecek, Bosna Hersek ve Bulgaristan özerk olacaktı.)
Yukarıdaki kararlar kabul edilmeyince Avusturya, Almanya, İngiltere, Rusya ve İtalya Londra’da bir araya gelerek, Osmanlı’dan Balkanlarda reformlar yapmasını ve bu reformların protokolü imzalayan devletlerin elçilerinin denetlemesini istemişlerdir.
Osmanlı Devleti, bu kararları “Onur Kırıcı” bularak kabul etmeyince Rusya savaş ilân etti.

b) Savaşın Başlaması

Rusya Kafkaslar ve Balkanlar olmak üzere iki koldan saldırmış ve Kafkas Cephesi Komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa Rus ilerleyişini ancak Erzurum’da durdurabilmiştir.
Erzurum halkı ve özellikle Nene Hatun canla başla savaşarak Erzurum’un Rusların eline geçmesini önlemişlerdir.
Batıda ise Ruslar Tuna Nehri’ni geçmiş ve Edirne’yi alarak Çatalca önlerine kadar ilerlemişlerdir. Bu cephede ise destan yazan komutanımız Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa‘dır.

93 Harbi

UYARI :

Osmanlı – Alman yakınlaşmasından rahatsız olan İngiltere, ilk kez bu savaş sırasında Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü koruma politikasından vazgeçmiştir.

Bu savaş sırasında Rusya’dan destek alan Ermeniler ilk kez isyan etmişlerdir. Osmanlı Devleti iki ateş altında kalınca barış istemek zorunda kalmıştır.

Konuyu Videoda İzleyin:

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.