Anadolu’da Siyasi Birliği Sağlama Faaliyetleri

6 Şubat 2014 tarihinde tarafından eklendi.

ANADOLU’DA SİYASİ BİRLİĞİ SAĞLAMA FAALİYETLERİ

Osmanlı Devleti Balkanlar’da üstünlük kazandığı dönemde, Anadolu’da siyasi birlik henüz sağlanamamıştı. Anadolu’daki Türk beyliklerinin birbirine üstünlük sağlama mücadelesi devam ediyordu. Bu durumda yapılması gereken “Anadolu Türk birliğinin” bir an önce gerçekleşmesi idi.
Bu düşünceyle Anadolu’da Türk siyasi birliğini kurma çalışmaları Orhan Bey Dönemi’nde başladı.
Bu amaçla ilk olarak Karesioğulları Beyliği Osmanlı topraklarına katıldı. Orhan Bey Dönemi’nde Osmanlı Devleti; Germiyanoğulları Beyliği, Hamidoğulları Beyliği, Candaroğulları Beyliği, Eretna Devleti, Karamanoğulları Beyliği ve Saruhanoğulları Beyliği ile komşuydu.
Osmanlılar I. Murat Dönemi’nde, Anadolu Türk birliğini sağlamada barış yolunu seçti.
I. Murat Dönemi’nde Hamitoğulları Beyliği’nden Isparta, Yalvaç, Akşehir, Beyşehir, Seydişehir ve Karaağaç 80 bin altın karşılığında satın alındı (1381).
I. Murat’ın oğlu Yıldırım Bayezit’in Germiyanoğulları Beyliği’nden evlenmesi üzerine çeyiz olarak Osmanlı Devleti’ne Kütahya, Tavşanlı, Emet, Simav ve çevresi verildi.
I. Murat’ın Hamitoğulları Beyliği ve Germiyanoğulları Beyliği’yle ilişkileri Osmanlı’yı Karamanoğulları Beyliği ile karşı karşıya getirdi.

NOT : Karamanoğulları Beyliği ile Osmanlılar arasında meydana gelen savaşı Osmanlılar kazandı (1387). Taraflar arasında barış yapıldı. Böylece Osmanlı – Karamanoğulları Beyliği ilişkileri bu dönemde başlamış oldu.

Anadolu Türk Siyasi birliğini sağlamak için yapılan faaliyetler, Yıldırım Bayezit Dönemi’nde daha da hızlandı.

1390 yılında Germiyanoğulları Beyliği, Aydınoğulları Beyliği, Menteşoğulları Beyliği ve Saruhanoğulları Beyliği’ni Osmanlı Devleti’ne bağladı.
1392 yılında Hamitoğulları Beyliği, Osmanlı Devleti’ne bağlandı.

NOT : Germiyanoğulları Beyliği alındıktan sonra Kütahya merkezli Anadolu Beylerbeyliği oluşturuldu.

1392 yılında Candaroğulları Beyliği’nin Kastamonu koluna son verildi.
1397 yılında Yıldırım Bayezit kendisine karşı kurulan ittifaklarda etkili olan Karamanoğulları Beyliği üzerine yürüdü. Alaaddin Bey’in barış istemesi üzerine Karamanoğulları Beyliği ile barış yapıldı.
1. Bayezit’in Rumeli’ye geçişini fırsat bilen Karamanoğulları Beyliği anlaşmayı bozdu. Bunun üzerine yeniden harekete geçen Bayezit, Karamanoğulları Beyliği’nin topraklarını ele geçirdi (1397 Akçay Savaşı).
Anadolu Türk birliğini sağlama yolunda fetihlerine hız veren Yıldırım Bayezit 1398 yılında Kadı Burhaneddin Devleti’nin elindeki Samsun’u aldı. Kadı Burhaneddin’in ölümüyle ülke tamamen Osmanlı’ya kaldı. Böylece Sivas, Kayseri, Tokat ve Kırşehir Osmanlı’ya bağlandı (1399).
1399 yılında Memlüklerin elindeki Malatya ele geçirildi. Erzincan, Kâhta, Divriği, Besni, Darende, Elbistan alındı. Osmanlı sınırları Orta Fırat’a kadar genişledi.

NOT :
Osmanlı Devleti’nin Elbistan’ı alması Memlüklu’larla arasını açtı. Anadolu’da Timur tehdidinin başladığı sırada yaşanan bu gerginlik Osmanlı Devleti’nin aleyhine oldu. Bu nedenle Memlükler Ankara Savaşında Timur’a karşı Osmanlı Devleti’nin yanında yer almadılar.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Tarihte İlkler