Türk İslam Devletlerinde Toplumsal Yaşantı

17 Aralık 2013 tarihinde tarafından eklendi.

TOPLUMSAL YAŞANTI

Türkler İslamiyet’i kabul ettikten sonra İslami geleneklerin yanı sıra kendi kültürlerini de devam etmişlerdir.
Pamuklu, ipekli giysiler kullanan Türkler renk olarak ise ağırlıklı olarak yeşil ve kırmızıyı kullanıyorlardı.
Kadınlar süs eşyaları (yüzük, toka, gerdanlık, bilezik) kullanırken, erkekler kıyafeti tamamlayıcı olan börk (başlık) kullanıyorlardı.
Oğuz erkekleri uzun saç, kakül ve bıyık bırakıyorlardı.
Düğün ve nişan merasimleri ile bayramlar Türkler için çok önemliydi. Böyle günlerde yardımlaşma sosyal hayatın bir parçası idi.

TÜRKLERDE EĞLENCE VE MÜZİK:

Ordu müziği olan nevbet hem sultanın sarayında hem de meliklerin kapılarında çalınırdı. Nevbet, Osmanlılarda Mehter’e dönüşmüş ve hükümdarın şehametini gösteriyordu. Türklerde her melik ve yöneticinin kıdemlerine göre bir müzik korosu vardı. Türklerdeki müzik cesaret ve şecaati teşvik edici bir mahiyettedir.
Ordu müziğinin yanında elçi kabulü ve cülus merasimlerinde de kullanılan müzik grupları vardı. Selçuklu devrinde tasavvufun yayılması musikinin gelişmesine neden olmuştur. Müzik tarikat ayinlerine girdiği gibi sema gösterisi de Türk müziği içinde yerini almıştır.
Halk arasında yaygın olan bir müzik aletide Kopuz’dur. En eski Türk çalgısı olarak bilinir. Şu an hâlâ Anadolu, Orta Asya ve
Kafkaslarda kullanılmaktadır. Şamanlar tarafından törenlerde kullanılıyordu.

Avcılık, dağa çıkma, top kapma ve koşma Türkler arasında yaygın olarak yapılan sporlardı. Ayrıca cirit ve güreş bütün Türk ve Türk – İslam dünyasının vazgeçilmez sporlarıydı.

TÜRKLERDE YEMEK

Beslenme kültürü, bir toplumun hayat tarzıdır. Antropologlara göre yemek yeme alışkanlığı kültür ile alâkalıdır. Meselâ bir toplumda tiksindirici olan bir yiyecek başka bir toplumda zevkle yenen bir yiyecek olabilir.
Örneğin Türk kültüründe böcek türü şeyler yenmez, fakat Kamboçya gibi bazı Afrika ülkelerinin en önemli yiyecekleri arasındadır.
Türk hükümdarlarının halka karşı görevlerinden biri de aç olan halkı doyurmak olduğuna göre Türklerde yemek ve bu kültür çok önemlidir.
Türklerde yemek yerine aş ismi de kullanılmaktadır.
Türkler içecek olarak baldan üretilen ve sücüv adı verilen içeceği tüketiyorlardı.
Türklerdeki önemli yemekler akıtmak, bulamaç, keşkek, höşmerim, mantı, savusa, tutmaç, yufka, yoğurt olarak sıralanabilir.

BAZI TÜRK YEMEKLERİ

Akıtmak: Yörük ve Türkmenlerin sac üzerinde yaptıkları hafif bir hamur yemeğidir. Deve veya koyun sütünden yapılır. Deve doğurunca alınan ilk süt “ağız” dan yapılırdı. Bu sütün unla karıştırılmasından sac üzerinde pişirilir.
Höşmerim: Yörüklerin meşhur peynir tatlısıdır. Yağ ve şekerden de yapılır. Edremit ve Balıkesir ile Tekirdağ’da meşhurdur. Rizeliler buna “Höşmerli” derler.
Samsa: Uygur Türkleri’nde, kuru bohça şeklindeki bir hamur yemeğine verilen ad. Bulgaristan Türkleri baklava dilimlerine samsa demişlerdir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Tarih Şifreleri