Osmanlı Devleti’nde Süryanilerin Durumu
Osmanlı Devleti’nde Süryanilerin Durumu
★ Osmanlı Devleti’nde yaşayan Ermeni, Yahudi ve Rum topluluklardan başka bir toplulukta Süryanilerdi.
★ Süryaniler Hristiyanlıkla ilk defa MS 37’de Antakya’da tanıştılar.
★ Roma Kilisesi’nin baskılarına dayanamayan Süryaniler 543’te Antakya Patrikliği adıyla Süryani Yakubi Patrikliğini kurdular.
★ En büyük baskıyı Bizans İmparatorluğu döneminde yaşayan Süryaniler bu dönemde, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’ya göç ettiler ve bu bölgelerde ticaret ve tarımla uğraştılar.
★ XI. yüzyıl ve sonrasında Anadolu’da Süryaniler Ermenilerin ve Bizans’ın baskısı altında idiler. Bu nedenle Selçuklu Devleti Dönemi’nde Süryaniler din ve inançlarını rahat bir şekilde yerine getirdiler.
★ Osmanlı Dönemi’nde var olan inanç özgürlüğünden Süryaniler’de istifade ettiler. Süryani Kiliseleri Ermeni Patrikhanesi’ne bağlanarak ilişkiler düzenlendi.
I. Dünya Savaşı ve Sonrası
I. Dünya Savaşı Sürecinde: Süryaniler Rusların ve Avrupalı devletlerin etkisiyle hareket ederek ayaklandılar. Ayaklanmalarda başarısız olunca Süryanilerin büyük bir kısmı ülke dışına göç etti.
★ 1924 yılında Hakkari civarında İngilizlerin etkisiyle çıkan Süryani ayaklanması bastırıldı. Nasturi denen azınlık grubu Türkiye’den ayrıldı.
★ Lozan Antlaşmasına göre Süryaniler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayıldılar.
★ Yurt dışına göç eden Süryaniler sığınma hakkı ve batı ülkelerinin ekonomik refahından faydalanmak için kendilerine de soykırım yapıldığını iddia etseler de kesinlikle böyle bir durum yoktur.
★ Günümüzde daha çok kentler de yaşayan gayrimüslimlerden Süryaniler Mardin civarında yaşamaktadırlar.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.