Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkileri
Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki Gelişmelere Seyirci Kalması:
★ XVI. yüzyılda başlayan Rönesans ve Reform Hareketleri Avrupa’da yeni gelişmeler zemin hazırladı. Skolastik düşüncenin yıkılmasıyla demokratikleşme, özgür düşünce ve bilimsel alandaki çalışmalar Avrupalı devletlerin büyük ölçüde gelişmesini sağladı.
★ Coğrafi Keşiflerden sonra İspanya Portekiz, İngiltere, Fransa gibi devletler sömürge yarışına girdiler. Avrupa’da bu durum yaşanırken Osmanlı Devleti bu gelişmelere duyarsız kalmış ve ülke genelinde meydana gelen isyanlar, yapılan savaşlar hem Osmanlı Devleti’ni ekonomik anlamda zayıflatmış hemde Avrupa’daki gelişmelere seyirci kalmasına sebep olmuştur.
Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi
Keşifler şüphesiz Osmanlı Devleti’ni olumsuz yönde etkilemiştir. Avrupalılar yeni yerler keşfetmişler ve oralardan bol miktarda altın ve gümüşü Avrupa’ya getirmişlerdir.
Bu durum Avrupa’nın refah düzeyini yükseltmiştir.
Keşfedilen yerlerdeki değerli madenler gizli yollardan Osmanlı ülkesine girmiş, bu durum ise Osmanlı parası olan akçenin değer kaybetmesine ve piyasada pahalılık ve enflasyona neden olmuştur. Osmanlı Devleti’nin elinde bulunan İpek ve Baharat Yolları’nın önemini kaybetmesi üzerine Akdeniz limanlarından elde edilen gümrük gelirleri azalmış ve dolayısıyla ekonomik gerilemeye neden olmuştur.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.