Atatürk’ün Ölümü (10 KASIM 1938)

8 Ocak 2014 tarihinde tarafından eklendi.

ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ (10 KASIM 1938)

Türkiye Cumhuriyeti ’nin kurucusu büyük önder Atatürk, 10 Kasım 1938’de aramızdan ayrıldı. Dayanıklı bir bünyeye sahip olan Atatürk , ömrünün çoğunu savaş alanlarında geçirmiş, buralarda birkaç rahatsızlık atlatmıştı. Çanakkale Savaşı’nda böbreklerinden, Kurtuluş Savaşı’nda kalbinden rahatsızlanmıştı.
Son dönemlerinde ise ciğerlerinden rahatsızlanmıştır.
Atatürk, 1938 yılı ocak ayında yurt gezilerine çıkmış, Bursa ve Yalova gezilerinde üşütmüş, Ankara’da bir müddet dinlenmiş istirahat etmiş, ancak sonradan Mersin, Silifke ve Adana’ya kısa bir seyahat yaptıktan sonra 26 Mayıs’ta Ankara’ya gelmiş, ertesi gün tedavi ve istirahatı için Dolmabahçe Sarayı ’na geçmişti. Burada doktorların yaptığı tetkiklerde siroz olduğu ortaya çıkmıştı. Bundan sonra hastalığı giderek kötüye doğru gitmeye başlamıştı. 5 Eylül 1938’de durumunu iyi görmeyen Atatürk, noteri çağırarak vasiyetini yazdırmıştı.
Cumhuriyetin 15. yıl dönümünde kutlamalara katılamamış, Atatürk’ün mesajı Başbakan Celal Bayar tarafından okunmuştur. 10 Kasım 1938 günü ölen Atatürk’ün ölümünü halka duyuran hükümet mesajında şunlar yazılıydı: “Türk vatanı büyük yapıcısını, Türk milleti ulu şefini, insanlık büyük evladını kaybetti… Şurasını da her şeyden önce belirtmeliyizki, ölmez olan onun büyük eseri Cumhuriyet Türkiyesi’dir.’’
Atatürk’ün naaşı 16 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nın büyük tören salonunda katafalka konuldu.
Halk üç gün üç gece ziyaret ederek onu ne kadar sevdiğini gösterdi. 20 Kasım 1938’de Ankara’ya getirildi ve geçici kabir olarak ayrılan Etnografya Müzesi ’ne kaldırıldı.10 Kasım 1953’te Atatürk’ün naaşı törenle Anıtkabir’e getirilerek ülkenin her tarafından gelen topraklar ile hazırlanan kabrine konuldu.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
KPSS Anayasa Kartları Soru Cevap