Kütahya-Eskişehir Muharebeleri

22 Ocak 2014 tarihinde tarafından eklendi.

Kütahya-Eskişehir Muharebeleri

Türk Kuvvetleri’nin Yunanlılar’ı iki defa yenilgiye uğratması Türk Milleti’nin moralini yükseltirken, Yunanlılar ve İngilizler’i endişelendirmişti. Fakat bu durum Yunanlılar’ın Anadolu’dan çekilmelerini değil, bütün imkanlarını kullanarak yeniden saldırmalarına sebep oldu. Çünkü İngiliz Başbakanı Lloyd George yapılan değişikliklere rağmen, Sevr Antlaşması’nı Türkler’e kabul ettirememeyi İngiltere’nin prestijine indirilmiş bir darbe olarak kabul ediyor, Yunanlılar’ı kullanarak, Türkler’i dize getirmeye çalışıyordu.

Anadolu’daki kuvvetlerinin sayısını iki katına çıkaran, yanlarına krallarını ve İngilizler’in desteğini de alarak gelen Yunanlılar, bu kez Ankara’ya kadar giderek işi orada bitirmek üzere yola çıkmışlardı.

10 Temmuz 1921’de Yunan saldırıları başladığı zaman, Ankara hükümeti henüz yeni bir savaşa hazır değildi. Düşman taarruzu Fevzi Paşa’nın tahmin ettiği istikamette gelişti. 13 Temmuz’da Afyon düştü. Tümen komutanı olan Nazım Bey’in şehadetine rağmen Yunan taarruzu durdurulamadı.

Nihayet 17 Temmuz’da Kütahya elden çıkınca Eskişehir de boşaltıldı ye Yunanlılar 19 Temmuz’da burayı da işgal ettiler. Eskişehir yönüne yapılan karşı taarruz gelişemeyince (21-25 Temmuz) Türk kuvvetlerinin daha fazla kayba uğramaması için Sakarya gerisine çekilmesine karar verildi. Türk Ordusu 25 Temmuz’dan itibaren bu yeni savunma hattında gerekli tertibatı almaya başladı.

Büyük başarılar kazanarak Türk kuvvetlerini Sakarya’nın doğusuna çekilmek zorunda bırakan Yunan kuvvetlerinin bu başarıları büyük yankılar uyandırdı. Türkler arasında büyük üzüntüye, çekinmeye hatta korkuya neden olan bu gelişme çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. Meclisteki muhalifler sorumlu ararlarken, telaşlanan bazı meclis üyeleri meclisin daha güvenli bir Anadolu şehrine taşınmasını bile konuşmaya başladılar. Oysa işin tekniğini bilen Fevzi Paşa, “İlerleyen Yunanlılar adım adım mezarlarına yaklaşmaktadırlar.” diyerek korku ve heyecanları yatıştırıyordu.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Tarih Sınavda Çıkacak Konular