Osmanlı Devleti’nde Ermenilerin Durumu
Osmanlı Devleti’nde Ermenilerin Durumu
★ Anadolu’nun eski topluluklarından olan Ermeniler Osman Bey tarafından Bizans’ın baskısından kurtarılarak özgür bir ortamda yaşamaları sağlandı.
★ Ruhani liderleri Osmanlı Devleti tarafından tanınan Ermeniler Türkleri Anadolu’da bir kurtarıcı olarak gördüler.
★ Fatih Sultan Mehmet Ermenilerin yönetim ve dini işlerinin düzenlenmesi için 1461’de İstanbul’da Gregoryen Ermeni Patrikhanesi’nin kurulmasına izin verdi.
★ Ermenilerin tüm eğitim, öğretim, dini, vakıf ve aile işlerinin düzenlenmesinde tek yetkili kurum Gregoryen Patrikhanesi oldu.
★ Yavuz’un Mısır’ı fethiyle Kudüs Ermeni Patrikhanesi’de Osmanlı yönetimine girdi. Kudüs Ermeni Patrikhanesi bölgenin merkezi haline getirildi.
★ Kanuni döneminde Ermenilerin ayrıcalıkları artırıldı. XVI. yüzyılda Osmanlı topraklarında 600.000 bin civarında Ermeni yaşamaktaydı.
★ Avrupa’da XVIII. yüzyılda Katolik ve Ortodoks Ermeni Cemaatleri arasında mezhep kavgaları başlamış Osmanlı Devleti bu anlaşmazlıkları engellemek için 1831 yılında Katolik Ermeni Patrikhanesi’nin kurulmasına izin verdi.
★ Ermeniler tarih boyunca hoşgörü ve özgürlük içinde yaşayarak Türklerle en çok kaynaşan topluluk oldular.
Yaşam Biçimleri
★ Şehirde yaşayan Ermeniler daha çok sarraflık, mimarlık ve ticaretin yanı sıra tıp ve tiyatro alanlarında da etkili oldular. Ayrıca İstanbul’da ilk Ermeni Matbaası 1567’de Apkar Tıbir tarafından kuruldu.
★ Köylerde yaşayan Ermenilerin kendilerine ait toprakları vardı. Bu toprakları belli kurallar çerçevesinde ekip biçiyorlardı.
Islahat Fermanı’nın İlanı’ndan (1856) Sonra Devlet Memurluklarında Ermeniler
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.