Selanik Şehri’nin Fethedilmesi (1394)

3 Nisan 2014 tarihinde tarafından eklendi.

Selanik Şehri’nin Fethedilmesi (1394)

Avrupa’da Macarlardan sonra, Osmanlı Devleti’nin harekatını en yakından takip eden devletler, İtalya Cumhuriyetleri idi. Bunlar arasında Venedik, Ceneviz ve İspanya, Osmanlılara karşı girişilecek askerî harekata ateşli bir şekilde taraftar idiler. Nitekim Yıldırım Bayezid, Eflak üzerine yürüdüğü zaman, bu devletler bir donanma hazırlamaya başladılar. Donanma Rumeli sahillerini tahrip ettikten sonra, İstanbul’a yardım edemeden, Selanik şehrine asker çıkarmıştı.

Bursa’ya dönmüş bulunan Yıldırım Bayezid, durumdan haberdar olunca, süratle Edirne’ye geçerek, Frenk gemilerinin ve askerlerinin yardımlarına rağmen burasını fethetti (1394).

Selanik şehri, 1391 yılında, Bizans İmparatoru V. Yuannis’in ölümünden üç ay sonra fethedilmişti. Ancak kısa zaman sonra elden çıkan şehir, bu fetihle kesin olarak Osmanlı devletine bağlanmıştır. Yıldırım Bayezid’in ölümü ile bir daha Rumların eline geçen Selanik, nihayet 1430 yılında nihai olarak Osmanlı ülkesine ilhak edilmiştir.

Osmanlı kuvvetleri, Selanik fethi ile hareketlerini durdurmadılar. Batı Trakya’da süratle ilerleyerek, Larisa’yı (Yenişehir) aldılar. Nihayet Teselya’ya doğru yapılan akınlar ile, Orta Yunanistan’a kadar inildiğini tarihî kaynaklar zikretmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
KPSS Tarih Kısa Cevaplı Soru ve Cevapları