Sultan 2. Mehmed’in Anadolu Seferi ve Karamanoğlu İbrahim Bey’in Tenkili

17 Mayıs 2014 tarihinde tarafından eklendi.

Sultan 2. Mehmed’in Anadolu Seferi ve Karamanoğlu İbrahim Bey’in Tenkili

Sultan II. Mehmed, herhangi bir Macar saldırısına karşı tedbir olmak üzere, Rumeli beylerbeyisi Dayı Karaca Paşa’yı yeteri kadar kuvvetle Sofya’ya gönderdikten sonra, kendisi Mayıs ayı içerisinde asıl ordu ile Anadolu’ya geçti.

Bursa üzerinden Karamanoğlu’nun topraklarına giren padişah Akşehir’e ulaştığında, arkasından yetişen Bizans elçileri, Orhan Çelebi’nin alıkonulmasına karşılık ödenmesi kararlaştırılan meblağın iki misline çıkarılmasını istediler.

Öte yandan, Karamanoğlu’nun desteklediği ve eski memleketlerine gönderdiği beyler de Osmanlı ordusunun Anadolu’ya geçmesi üzerine, kısa bir süre hakim olabildikleri ülkelerini bırakarak, Karaman’a geri çekilmişlerdi. Padişah Akşehir’e geldiğinde, Karamanoğlu Taşeli’ne çekilmiş bulunuyordu. Osmanlı ordusu ile başa çıkamayacağını anlayan İbrahim Bey, yine akrabalığını ileri sürerek, Mevlânâ Velî’yi padişahın huzuruna göndermek suretiyle, suçunun bağışlanmasını istedi.

Osmanlı vüzerâsına da sulhun gerçekleştirilmesi için pek çok hediyeler takdim  eden  İbrahim Bey,  Beyşehri,  Akşehir ve  Seydişehir kendisinde kalacak şekilde bir anlaşma akdine muvaffak oldu. Sultan II. Mehmed, Arabistan ticareti için hususi bir önemi bulunan Alâiye şehrini de Karamanoğlu’na bağışladı.

İbrahim Bey, Osmanlı elçisi Kassaboğlu Mehmed Bey’in huzurunda yaptığı bir yeminle genç padişahın metbûluğunu ve seferlerine asker göndereceğini kabul ediyordu. Hatta, kızını da padişaha vermeyi taahhüt etmişti. Asıl niyetini Bizans’a yönlendiren Sultan II.Mehmed, sulhun imzalanmasından sonra, süratle Bursa üzerinden Edirne’ye döndü.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
KPSS Anayasa Kartları Soru Cevap