Sultan Murad’ın Karamanoğlu Üzerine Yeniden Sefere Çıkması
Sultan Murad’ın Karamanoğlu Üzerine Yeniden Sefere Çıkması
Sultan Murad’ın 1443 baharında Karaman ülkesine yaptığı kısa seferden sonra, Balkanlar’da haçlılarla mücadele ederken, İbrahim Bey, anlaşmayı bir kez daha bozarak Osmanlı topraklarına taarruza geçmişti. Sivrihisar, Beypazarı, Ankara ve Karahisar’a kadar ilerleyen Karamanoğlu, 1444 ilkbaharında Akşehir ve Beyşehir’i de işgal etmişti.
Sultan II. Murad, Karamanoğlu’nun anlaşmaları sürekli bozarak topraklarına saldırmasının ve bilhassa düşmanla cihad yaptıkları bir sırada, müslüman bir ülkenin düşmana yardımcı olup, cihad yapan devlete zarar ve ziyan eriştirmesinin dinen caiz olup olmayacağını, dört mezhebin en maruf alimlerinden sordurarak fetva aldı.
Bu sırada Edirne’de Macarlarla sulh muahedesini de akteden Sultan Murad, oğlu Mehmed’i Edirne’de kaim-i makam bırakarak Çanakkale boğazından Anadolu’ya geçti. Karamanoğlu ülkesinde, büyük bir tahribat yapan Sultan II. Murad, geçtiği yerlerde taş üstünde taş bırakmadı. Sultan İbrahim korkusundan Taşeh’ne kaçtı.
Çaresiz kalan İbrahim Bey, padişahın kızlarından olan zevcesi ile veziri Server Ağa’yı Sultan Murad’ın huzuruna göndererek affını diledi. Yapılan anlaşma mucibince İbrahim Bey, Osmanlı devletinin düşmanları ile kat’i surette ittifak yapmayacak ve ele geçirdiği Osmanlı aleyhindeki mektupları padişaha gönderecekti. Aynı zamanda padişaha bir de sevgendname veren İbrahim Bey, bütün İslâm dünyasında suçlu duruma düşmekte idi. Nitekim Sultan Murad’ın bu intikam seferinden sonra, Osmanlı devletinin seferlerine asker gönderen İbrahim Bey, Kıbrıs şövalyelerinin elinde bulunan Gorigos’a sefer düzenleyerek, bu kaleyi almak suretiyle, İslâm dünyasının sevgisini kazanmak istemişti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.