Türk-İtalyan İlişkileri
Türk – İtalyan İlişkileri
İtalyanlar’ın, Millî Mücadele sırasında İngilizler ve Yunanlılar’la anlaşmazlığa düşerek, Anadolu işgalini ilk önce sona erdirmeleri, Türkiye’de memnunlukla karşılanmıştı. Ancak, İtalya’da 1922 yılında iktidara gelen Mussolini’nin, Roma İmparatorluğu’nu yeniden canlandırmak siyaseti takip etmeye başlaması ve bu çerçevede Türkiye üzerindeki emellerini de açıkça gündeme getirmesi iki ülke ilişkilerini gerginleştirmiştir.
İtalya’nın bu tutumu karşısında Türkiye, takip ettiği dış politika ilkeleri çerçevesinde sömürgeciliğe şiddetle karşı olduğunu ve buna karşı koyacağını açıkça ifade ederek, gerekli tedbirleri de almaya başlamıştır. Bu sırada, İtalya’ya karşı, Fransa, Çekoslovakya ve Romanya’nın oluşturduğu Küçük Antanta 1927 yılında Yugoslavya da katılmıştır. Bunun üzerine İtalya, kendisine karşı oluşan bu blok karşısındaki kendi durumu ve Türkiye’nin gittikçe sertleşen tutumu karşısında, emellerine ulaşamayacağını anlayarak Türkiye’ye karşı dostluk politikası takip etmeye başlamıştır.
Bunun sonucu, gerek Türkiye’nin Batılı devletlerle ilişkilerini geliştirme düşüncesi, gerekse İtalya’nın Doğu Akdeniz’de bir ittifak arayışı içinde olması, iki ülke arasında 30 Mayıs 1928 tarihinde bir Tarafsızlık ve Dostluk Antlaşması’nın imzalanmasına sebep olmuştur. Ancak, bu anlaşmaya rağmen, iki taraf arasında büyük bir yakınlaşma olmamıştır. Özellikle 1936’dan itibaren Türk – İngiliz ilişkilerinde sağlanan gelişme, Türk – İtalyan ilişkilerinin zayıflaması sonucunu doğurmuştur.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.